101 tipů pro grilování, díl 9.

Publikováno: 31.07.2010 12:30 | Petr Hájek

Ke grilování člověk nemusí mít 2 vysoké školy a IQ nad 140, nicméně rozhodně to není činnost, do které by se jeden měl vrhnout bez jakéhokoliv plánování a znalostí.

 

 

S tukem zacházet správně

Při svém chystání steaků ke grilování se vždy snažte omezit tloušťku jejich tuku jen na pár milimetrů - to pomůže velmi markantně zredukovat kapající tuk a nechtěné šlehající plameny. Jestliže dáváte přednost hodně šťavnatým steakům, jděte do takových s podílem tuku aspoň 15-20 %.

Správná práce s uhlím je základ

Ti nejzkušenější grill-mistři mají za to, že pro pečení je potřeba uhlí dokonale rozprostřené v rovnoměrné vrstvě a to tak, že přesahuje 2-3 cm za okraje pečeného masa, resp. podložky, na které se peče.

 

 

Zažehnout uhlí správně

Ačkoliv se má obecně pouze za to, že by člověk neměl lít na grilovací uhlí žádné podezřelé tekutiny („Dej tam trochu nafty, ať to má barvu!"), je potřeba jít do extrému a naučit se uhlí rozžhavit troškou nijak neimpregnovaného a nenatřeného dřeva.

 

 

Malá odbočka ke grilování s pivem

Pod slovním spojením „grilování s pivem" nemáme na mysli prosté sezení s pivem v ruce u grilu, ale jistou speciální techniku. Jde o to, že když vlastníte gril se zavíracím víkem, můžete při pečení steaků dovnitř dát i sklenku piva. To začne brzy vařit a saturovat maso vodou, takže je krásně měkoučké a vlhké. Samozřejmě pivo samotné i alkohol trošku ovlivní i chuť.

 

 

 

 

 

 


 

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Lexikon ohrožených druhů stylových mužů  (prázdninové cestování) Lexikon ohrožených druhů stylových mužů (prázdninové cestování) Cestujete rádi? Vím, poněkud hloupá otázka, pro čtenáře našeho ezinu, který si uvědomuje, že styl moderního muže je ovlivněn poznáváním... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!