Čokoláda (aneb malý Valentýnský dárek)

čokol. 1
14.02.2011 19:22 | Pavel Lopušník Čokoláda

Právě dnes, ve dne svátku všech zamilovaných dostává toto slovo magický nádech. Mě osobně se vždycky vybaví stejnojmenný film s Juliette Binoche a Johnny Deppem. Patrně i toto filmové dílo zpopularizovalo tajemnou chuť původní mayské receptury, která prý otevírá lidská srdce vášni. I přesto, že dnes, kdy je příchutí této lahodné pochutiny mnoho, je tradiční mayský recept stále oblíbený. Snad proto spojení pálivého a sladkého.  Milovníci čokolády pak jistě potvrdí, že zvuk křupnutí jedné tabulky se rovná tématu té nejlíbeznější symfonie.

Čokoláda zkrátka k lásce patří, snad proto že je stejně tajemná a sladká jako právě tato pochutina, kterou si naši předkové spojovali s hříchem.  I v dnešní době, kdy se soustředíme více na zdraví životní styl, má čokoláda své místo, nejenom jako povzbuzovač dobré nálady, ale je především lékem.[1] Přijměte tedy tento článek jako pomyslnou bomboniéru, darovanou k dnešnímu Valentýnovi.

čokol. 1

 

 Pralinky, jako kompozice plné chutí

V každém větším městě lze dnes narazit na obchod s belgickými pralinkami, ale z vlastní zkušenosti vím, že nejlepší belgické pralinky umí jen sami Belgičané. Základem jejich originální chutě je spojení kvalitní čokolády s kvalitními surovinami. Belgických pralinek je mnoho druhů, stejně tak jako mnoho máme chutí. K dostání tak jsou plněné likérem, ovocem, oříšky, krémem, vínem či nějakým destilátem apod. Skutečně kvalitní pralinky jsou tak paletou chutí a nezapomenutelným zážitkem. Ještě třeba dodat, že Belgičané nejsou jediní, kteří vyrábějí lahodné pralinky, ale co do kvality, jim směle konkurují věční gurmáni, Francouzi. Značky jako Michel Cluizel,[2] Valrhona, Francois Pralus, jsou jen některé z těch, které splňují měřítko vysoké kvality za přijatelnou cenu.

pralinky 6

pralinky 1

   

pralinky 2

         pralinky 3

pralinky 4

 Lanýže, které nemusíte hledat v zemi

 Známe to z televizní obrazovky. Starý muž kráčí dubovým hájem a po jeho boku cupitá malý vepřík nebo pes s rypákem či čenichem blízko u země, aby svému páníčkovi vyhledal jmění. Tak tenhle obrázek z francouzského venkova se nevztahuje na lanýže, o kterých tu bude řeč. Čokoládové lanýže své houbové jmenovce připomínají jenom tvarem. Možná však, že to také byla exkluzivní chuť, co nějakého cukráře přiměla označit tyto lahodné cukrovinky právě termínem lanýž. I zde máme na výběr. Kromě lanýžů z tmavé, mléčné či bílé čokolády můžeme zvolit i různé plněné varianty, které obsahují různé druhy likérů a krémů, nebo ty, které jsou posypány např. kakaem či kokosem. Základem těch nejkvalitnějších však zůstává vynikající čokoláda.

 lanýž 1

lanýž 2 

Náš drobný exkurz do světa čokolády zakončíme pozváním. Pokud se budete chtít dozvědět o této pochutině něco více a chcete- li spojit příjemné s užitečným, navštivte v našem hlavním městě Muzeum čokolády- Čokoládový dům, sídlící nově v ulici Oldřichova 20, u Vyšehradu kousek od Nuselského mostu. Zde se jistě dozvíte mnohem více o historii čokolády a kromě toho si můžete vyzkoušet výrobu čokoládových pralinek. V Praze také najdete muzeum Choco-Story v ul. Celetná 10 na Praze 1. Z osobní zkušenosti vám ale doporučujeme zvolit si takový termín, kdy v centru Prahy není tolik cizinců, abyste si exponáty muzea mohli skutečně „vychutnat“.

V rámci vašeho cestování můžete narazit na některá muzea čokolády ve Francii, Belgii, Itálii, Japonsku, Německu. Zejména návštěva některého z  muzeí ve Francii a Belgii je skutečným zážitkem.

Příjemné prožití svátku všech zamilovaných přeje

                                                       Menstyle



[1] Zejména ta, obsahující antioxidanty.

[2] Ve Francii můžete zajít do muzea čokolády s názvem Chocolatrium, tohoto známého výrobce čokolády.

Hodnocení článku:



Komentáře

8 tipů pro úspěšné rande (dokončení) 8 tipů pro úspěšné rande (dokončení) Vylákat opravdu zajímavou ženu na schůzku je sice malým důvodem k oslavě, teprve teď ale pro vás začíná skutečná výzva, jelikož... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!