Průvodce moderního gentlemana po pravidlech stolování (4.)

Publikováno: 02.10.2011 11:25 | Petr Hájek

Časy, kdy byla bontonu věnována pozornost až přehnaná a úzkostlivá jsou již naštěstí dávno pryč, nicméně i dnes lze zachovat zdravou míru vychování bez toho, aniž by si člověk připadal servilně nebo jako hrubián.

13. Gentleman nepije vodu s limetkou nebo citronem

Tato zásada nám přijde trochu podivná, až nečekaná. Nicméně takový je názor moderního společenského bontonu. Snad jen doplníme informaci, že se jedná o limetku nebo citron krájené. Zda se podobná zásada tedy vztahuje i na drinky s kolečkem je ve hvězdách. Pokud se rozhodnete tento zvláštní bod ignorovat, jistě to nebude žádná společenská katastrofa...

 

2011-10-02-1

 

14. Gentleman nikdy nemá mobil na stole

Důvodů, proč tomu tak není, je celá řada. Člověk tím dává ale hlavně najevo druhé straně, že aktuálně je pro něj důležitější nějaký vnější faktor, nežli právě jeho společnost, což může řadu lidí bezděky (a poprávu) urážet. Někdo to může také vnímat jako přílišnou snahu o stálý kontakt s prací nebo závislost na mobilních kontaktech/SMSkování. I když jste tedy ředitel vesmíru, mobil si dejte minimálně do kapsy u saka nebo ještě lépe, do kapsy kalhot. S mobilem pěkně ukrytým navíc nedráždíte zbytečně zloděje...

 

2011-10-02-1

 

15. Gentleman nikdy nerozebírá cenu jídla a vína

Jestliže chcete na někoho udělat dojem, jistě se vám to nepovede, když ho/ji vezmete do VIP restaurace a tam po předložení účtu začnete měnit barvy a k tomu nenápadně prohodíte: „Za to jsme měli U Kalicha jídlo a pití na 3 večery!" (nebo něco podobného),  pak zapomeňte na svůj dobrý dojem. Než někde komentovat vysoké ceny, to tam snad raději nechoďte vůbec.

 

2011-10-02-1

 

16. Gentleman nedává příliš vysoké spropitné

Dávání spropitného se sice u nás bere jako jakási samozřejmost (a ruku na srdce - kvalita služeb na to leckde hřeší...), takže je pouze na vás spropitné dát či nikoliv. Pokud bylo jídlo studené, víno teplé a čekali jste 3 hodiny, až kuchař vystřízliví, nemusíte přirozeně dávat nic. A když už dáváte, je potřeba decentně rozlišit onu jemnou hranici mezi spropitným a bezbřehým předváděním se. Neuvažujeme teď případy omylem, kdy nějakou bankovku máte za jinou.

 

2011-10-02-1

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!