Toulky kavárenského povaleče po brněnských kavárnách (aneb „Cafekultur“ v praxi)

kavárna
15.03.2011 10:05 | Pavel Lopušník

Cafe 99, Úvoz 499/56,  Staré Brno.

 

 Svou pouť po brněnských kavárnách jsem započal u té, kterou mám, bez nadsázky řečeno, přes ulici. Ledva se propletu složitým systémem semaforových světel, které se snaží synchronizovaně ovládat nesynchronizované řidiče, zastavím se před celkem nenápadnou budovou, před níž se nachází cedule Cafe 99. První, co mě překvapí je velmi malý prostor, ale protože jsem člověkem, který mi však po chvíli přijde vhodný k tomu, abych začal svůj den. Jako student obracím každou korunu a nejlépe desetkrát, ale tady vím o jednom nápoji, za který se vyplatí utratit. Kupodivu to není káva, ale vynikající belgická čokoláda, při jejímž vychutnávání mi bůhví proč naskočilo pár obrázku ze stejnojmenného filmu. Snad to byla ta autentická chuť a hustá konzistence[2], snad barva interiéru (dominuje jí žlutá), která ve mně asociovala latinskou Ameriku, i když to byla asociace víceméně volná. Patřím k tomu druhu lidí, kteří si svou snídani vychutnávají. Co také jiného čekat od přiměřeného požitkáře, který se na pití kávy, čaje, čokolády dívá jako na malý soukromý obřad. Posadil jsem se na útulnou dřevěnou sedačku a vlastně vzápětí byl obsloužen příjemným personálem, který mi dovedl poradit, aby se můj den rozjel v příjemném, pomalém tempu. Konečně jsem si snad po týdnu stihl přečíst noviny, nebo snad lépe, stačil jsem se zorientovat v aktuální situaci, abych si uvědomil, že svět se možná mění, ale je dobré, když něco zůstává stabilní. Na Cafe 99 jsem byl upozorněn zdejšími „štamgasty“, kteří mi potvrdili, že atmosféra kavárny zůstává jistotou v tomto nejistém světě.  Pomalu usrkávám čokoládu a jen tak očkem pomrkávám po svém okolí. Nejsem zvědavý, ale sleduji, jak se tu lidé chovají. Musím říct, že tato kavárna není jednou z těch kafé fast foodu, kde se zákazník stává součástí jakéhosi pomyslného výrobního pásu a místo kvality je v těchto zařízeních, popírající smysl kavárny, zdůrazňována kvantita. Zde, v Cafe 99, život protéká pomalu jako nějaká líně tekoucí řeka. To venku, za okny kavárny, lidé uhánějí do práce či do školy. Sedím tu a dívám se ven. Je mi jich líto, ale za chvíli mě přejde ten náhlý závan altruismu, když si vzpomenu, že ten uhánějící dav také nehledí na druhé.

 kavárna

Mám za to, že moderní kavárnu definuje několik prvků, které určují její úspěšnost. Je to zajímavý interiér, příjemná obsluha, zajímavé speciality, možnost internetového připojení wifi, oddělený prostor pro kuřáky a nekuřáky, dostatek časopisů a denního tisku. Mohu zodpovědně říct, že v Cafe 99 se vám všeho dostane dosytnosti. Přehledné menu, kterému dominují nabídky čokolád a různorodých chutí frappé, stejně tak jako výhodné snídaňové menu. Já osobně zvolil kávu[3] se svým oblíbeným jablkovým závinem.[4] Jako plus zde hodnotím to, že ke kávě byla automaticky podávána sodovka,[5] což je jedno z pravidel, na které kavárny často zapomínají. Kavárna má už svou tradici a dobrou pověst, kterou se ji daří udržovat. Někomu by možná nevyhovoval menší prostor, ale já osobně si myslím, že megakavárny postrádají jistý prvek intimity, který se projeví teprve až v menším prostoru. Rozhodně si neumím představit, že by si ke stolu, kde sedím s dívkou, nebo spolužákem, jemuž sděluji své poznatky z akademické přednášky, přisedla rodina s neposednými dětmi, jejichž nespolečenské chování by vyrušovalo nejenom mne, ale ostatní hosty. Kavárnu přeci jen vyhledáváme jako oázu klidu a pohody, kde vychutnáváme nejenom dobrý čaj, čokoládu či kávu, ale život sám.

Tomuto podniku se v mém imaginativním soudu, jež jsem si udělal sám pro sebe, dostalo vysokého bodového ohodnocení. Byla to především příjemná atmosféra, příjemná a ochotná obsluha a výběr teplých či studených nástrojů, co mne přimělo uvažovat o vysokém standardu, který u českých kaváren v současné době tolik postrádáme. Zkrátka Cafe 99 posunulo laťku hodně vysoko a sám jsem zvědav, jak v porovnání s touto kavárnou obstojí další brněnské podniky, o kterých se vy čtenáři dozvíte v některém z příštích článku Menstylu.

 presso

Pozn.: Obrázky jsou pouze ilustrativní.

          


[1] Tento cestopis po brněnských kavárnách není sponzorován žádným soukromým subjektem, a tak jakékoli informace popisující vzpomínky jsou čistě autentické a nikoli, jako v případě nejmenovaného rybáře, který si ztěžuje na to, že by bez jisté nejmenované firmy z bankovního sektoru, velkou rybu na rybníku u své babičky neulovil. Veškeré zážitky v těchto článcích jsou tedy plně autentické a plně emocionální. Proto pozor, nejde o reklamu ani o recenzi, ale o sumu počitků.

[2] Od této chvíle se dívám na různé rádoby belgické čokolády, které jsou vytvářeny z instantních směsí, s velkou mírou podezřívavosti, protože v Cafe 99 dostanete skutečně hustou tekutinu, která má k nechutným práškovým směsím dosti daleko.

[3] Zde se podává značka Lavazza.

[4] Osobně tomu říkám „vídeňská klasika“.

[5] Milovníkům kávy a tradičních kaváren nemusím vysvětlovat, proč se sodovka ke kávě podává.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ing. Karel Havlíček, Ph.D. MBA - podnikatel, děkan Fakulty VŠFS v Praze Ing. Karel Havlíček, Ph.D. MBA - podnikatel, děkan Fakulty VŠFS v Praze Ing. Karel Havlíček, Ph.D. MBA – podnikatel, děkan Fakulty VŠFS v Praze „Někteří mladí podnikatelé a manažeři jsou nesmírně... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!