Ty nejlepší grilovací tipy (1.)

Publikováno: 21.04.2012 12:24 | Petr Hájek

Věc, na kterou jsme všichni tak netrpělivě čekali, je opět tu - je čas oprášit gril a nachystat se na nějaké to pořádné grilování!

1. Plyn nebo uhlí?

Tato debata se táhne již desetiletí a její konec je v nedohlednu. Každý ze stylů má v sobě více osobitých věcí než jen chuť - jde také o pohodlí při práci, náklady, možnost provozovat gril někde uvnitř atd. Nejsou tu ani studie prokazující, co je zdravější. Co se naopak ví, tak že uhlí znamená více CO2, takže ekologie dbalé osoby mají asi jasno. Většině lidí nicméně spíše sedí kouřovější a bohatší chuť grilu s uhlím.

 

2012-04-21-1

 

2. Kartáč co nejdříve

Ačkoliv se do toho člověku většinou hned po jídle nechce, pravda je taková, že se gril čistí lépe ještě za tepla. Kartáč použijte co nejdelší, přísně kovový a dobré je používat jej nejen po jídle, ale i před jídlem. Po tzv. zahřívací fázi s ním totiž za ideální konstelace odstraníte zbytky minulých jídel a další nečistoty. Někdo to nedělá, jelikož tvrdí, že špetka předchozího uhlí a popela dodá lepší “šmak”.

 

2012-04-21-1

 

3. Nezapomeňte na olej

Teď nemáme na mysli olej k potírání a jeho kvalitní směs, ale onu věc, že i na zcela čistém a zbrusu novém grilu se jídlo může přichytit na mřížku. Zdánlivě je to hloupost, ale je škoda si roztrhnout kůrčičku a mít maso na cucky. Před grilováním tedy uchopte papír či kousek hadříku namočený v olivovém oleji a potřete s ním všechny části mřížky, kde bude ležet maso, mírnou vrstvou oleje.

 

2012-04-21-1

 

4. Marinádu nepodcenit

Marinování masa neslouží jen k jeho prodchnutí chutí omáčky, velmi důležitá je i jeho funkce zdravotní. Kdykoliv totiž grilujete maso/svaly (tedy platí u drůbeže, červeného masa nebo ryb), hrozí zde riziko vzniku tzv. heterocyklických aminů, jenž mají karcinogenní účinky v lidském těle. Marinádou zredukujete jejich tvorbu o 92-99 %.

 

2012-04-21-1

 

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!