Steak je věda. Víte jaký si dát?

Publikováno: 18.03.2013 11:02 | PR

Říká se, že každý správný chlap ocení pořádný kus masa. Steak by tedy měl být ideálním potěšením mužských chuťových buněk. Vyznat se v tomto oboru ale není zrovna jednoduché. Podívejte se námi nejrůznější druhy steaků a vyberte si pro svou labužnickou chvilku ten svůj.

Theme

Podle druhu použitého masa se můžete setkat s nejrůznějším pojmenováním steaku. To vám v restauraci napoví, jaký kus masa vám na talíři přistane, jak bude vypadat, a často i kolik bude stát. Kromě toho vám název pomůže i k nákupu steaku, budete-li si ho chtít doma udělat sami. Inspiraci propřípravu můžete čerpat ze stránek Recepto.cz, kde naleznete i celou řadu dalších skvělých receptů na hovězí maso.

Fillet (Tenderloin) – Steak ideální pro ženy, které mají rády jemné maso. Pod tímto názvem se totiž skrývá libový a opravdu možná až příliš jemný kulatý plátek hovězí svíčkové.

Filet mignon – Také velmi jemný a šťavnatý steak, který je krájen ze střední části šálu hovězí svíčkové směrem k užšímu konci. Díky tomu je ovšem také o mnoho menší, než ostatní steaky. Pozor ale, ve Francii pod tímto názvem můžete kromě tohoto kusu masa dostat také vepřový steak.

RibEye Steak (Entrecôte) – Velmi často podávaný steak, zejména pro jeho opravdu extrémní šťavnatost. Je řezán v oblasti žeber z přední části vysokého roštěnce, díky čemuž je maso krásně prorostlé tukem. Právě ten mu při přípravě dává jeho typickou chuť.

Rumpsteak– Neméně často k vidění je i Rumpsteak, který pochází ze zadní hovězí kýty tzv. svrchního šálu. I zde je poznat typická chuť, která se do masa dostává z okolní tukové tkáně, maso je přitom libové, ale přitom ne přehnaně jemné. Pozor je jen třeba dát na to, aby Rumpsteak pocházel z kvalitního a nejlépe mladého býčka, protože jinak může být pro grilování příliš tuhý.

Striploin steak–Opět kousek masa ze zadní části vysokého roštěnce. Není tolik prorostlý tukem, ale stále patří mezi steaky s výraznější chutí. Setkat se lze s úpravou s kostí i bez kosti. Díky původu masa si však vždy můžete být jisti, že dostanete opravdu velký a vysoký steak.

Porterhouse steak – Zvláštní kousek, některými labužníky nazývaný král steaků, který kombinuje roštěnce a svíčkovou, protože je vykrojen do tvaru T tak, aby z jedné strany steaku byla svíčková a z druhé vysoký roštěnec. Jde o poměrně velký steak, takže se často podává i pro více osob. Jeho jedinečnou chuť ovšem pocítíte také na své peněžence.

T-bone steak – Velmi podobný Porterhouse steaku je i T-bone steak, který je krájen téměř ze stejné části vysokého roštěnce, pouze o něco blíž středu býka a obsahují proto o něco menší část svíčkové. Díky tomu je také celkově o dost menší, tenčí ale také měkčí.

Flank steak – Opravdu jedinečnou chuť Fank steaku dává jeho původ, protože je vykrajován ze spodní části pupku. Bývá široký a velký. Charakteristická je ale také jeho větší tuhost. Často je vidění zejména v asijské kuchyni.

Hanger steak – Jedná se o část pupku, konkrétně bránice, proto je strukturou i chutí podobný Flank steaku.  Je ale podáván jako dlouhý a plochý steak s nejedlou membránou dole uprostřed. Říká se mu také řeznická panenka, protože kvůli jeho jedinečné chuti si ho řezníci nechávali rádi pro sebe a maso tak nešlo vůbec do prodeje.

Hodnocení článku:



Komentáře

Jan Palach: oheň, který probudil lidi Jan Palach: oheň, který probudil lidi Změny nejsou jednorázové akce. Možná jejich akutní provedení, ale ony samotné jsou trvalým procesem. V roce 1969 hlas lidu nepřekonal... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!