Svatomartinská husa jako gurmánské must-have podzimu

Publikováno: 10.11.2014 12:26 | Jiří Hofbauer

Jsme považováni za jedny z nejateističtějších Evropanů, kteří se zrovna nepřetrhnou ani v dodržování tradic. Už nikdo nelije olovo, neřeže barborky, málokdo hledá poklady. Jedna z tradic, kterou Češi mají rádi, je svatomartinská husa. Popravdě ani my jsme si ji nemohli nechat ujít a vyrazili jsme tak na tradiční husu do brněnské valhaly chutí, italské restaurace Il Mercato.

IMG_1054

Zdroj: Menstyle.cz

Restaurace se nachází v centru Brna na Zelném trhu. Kvůli pokračující rozsáhlé opravě historického náměstí, je tak krásná budova bývalé právnické fakulty stále odříznuta od pozornosti bezpečnostními zábranami. Restaurace ale funguje i během opravy náměstí a my si tam cestu našli.

Nutně jsme totiž museli mít svatomartinské husí menu. Vybírat si můžete z jednotlivých chodů nebo si dát rovnou celé menu, jak ho sestavil Lukáš Kulišťák, šéfkuchař Il Mercato.

Jako amuse-bouche jsme dostali tartaletku s kachní fáší. Jedná se vlastně o poctivou husí paštiku. Slovo fáš jen naznačuje, že by skutečně měla být jemná a v zásadě delikátní. Tahle navíc byla s pár lístky tymiánu. Pro někoho možná zanedbatelný detail, ale podle nás to chuti hodně pomohlo. Navíc vtipně servírováno spíše v dezertní tartaletce.

IMG_1040

Zdroj: Menstyle.cz

Jindy bychom k pití asi zvolili pivo. Vzhledem k tomu, že svatomartinská husa je spjata s mladým vínem, dali jsme si doporučené víno. V Il Mercatu k tomuto menu vybrali vína z vinařství Bíza. Čejkovické vinařství vzniklo v roce 1999 a navazuje na tradici francouzských předků, kteří přišli na Moravu v roce 1771. Obec Čejkovice patří k jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice vůbec. Vinařství, pod vedením Ing. Petra Bízy, se specializuje na výrobu přívlastkových, archivních a speciálních vín nejvyšší kvality.

IMG_1047

Zdroj: Menstyle.cz

K huse nám nejvíc sedí červené víno. (Ale není to pravidlo.) A tak v těžké konkurenci bílého Müller Thurgau a růžového Svatovavřinecké rosé jsme zvolili Modrý portugal. Červené víno má pověst těžkého moku. Mladé víno je ale v zásadě svěží, voňavější a... pitelnější než letitá červená vína.

Jako první chod z menu jsme dostali kachní vývar s fazolemi a kapustou. I když jsme si tu chuťovou kombinaci neuměli představit, musíme uznat, že to ve výsledku skvěle fungovalo. Vývar byl jemný, a jemně nakrouhané kapustové listy zajímavým akcentem.

IMG_1042

Zdroj: Menstyle.cz

Předkrm, který játra obsahoval, se vzhledem i chutí na celé galaxie odlišoval od školního jídla. Bruschetta s husími játry a nakládanými višněmi by velikostí obstála i jako samostatný chod. Opravdu velká porce dobře opečených jater s nasládlým akcentem višní. Játra často vyznívají sprostě. Jako obyčejné jídlo. Tohle ale bylo skutečně něco extra.

IMG_1048

Zdroj: Menstyle.cz

To hlavní ale teprve mělo přijít. Husí stehno s červeným a bílým zelí, lokše a bramborový knedlík. Tohle je důvod, proč se vyplatí, zajít si na některé pokrmy do restaurace. Upéct dobře husu je umění, a v Il Mercatu to umí. I když husa je považována za tučnější maso, my dostali dobře propečené (vypečené) stehno. Nebylo vysušené, ani nasáklé tukem, maso křehké. K tomu degustační porce červeného a bílého zelí. Současně i variace příloh – lokše a bramborový knedlík.

IMG_1050

Zdroj: Menstyle.cz

Bavorský vdolek s vyšlehaným tvarohem a domácími povidly jako finále celého menu. I toho byl pořádný kus, ale ne, že bychom litovali!

IMG_1052

Zdroj: Menstyle.cz

Gurmáni si přijdou na své, gourmeti budou odcházet spokojení a všichni ostatní jen těžko odolají nedojíst do posledního sousta. Je dobře, že v Il Mercatu vsadili na tradiční českou kuchyni a nesnažili se do jídla zakomponovat vlivy italské nebo francouzské kuchyně.

Svatomartinské menu za 595 Kč s víny vinařství Bíza můžete ochutnat až do 11. listopadu 2014.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!