Užít si la dolce vita v Castellana Trattoria

Publikováno: 21.09.2015 11:00 | Jiří Hofbauer

V Brně poslední dobou vzniklo několik nadějných restauračních podniků nejrůznějšího typu. Řada z nich velice rychle z gastronomických výšin sklouzla k průměrnosti, jiné ještě nenašly svou cestu, ale jsou i takové, které ze svých ambic neupustily a dnes v nich sehnat místo není úplně snadné. Proto jsme zamířili na adresu, o které se hodně mluví už od červnového Špilberk Food Festivalu. Cílovou stanicí byla italská restaurace Castellana Trattoria.

IMG_6269

Zdroj: Menstyle.cz

O přítomnosti bistra na ulici Novobranská napovídá vývěsní štít a několik stolků pod okny. Interiér působí stylově a domácky. Na prostřených stolech jsou kostkované ubrusy a vázy s květinami. Pocit skutečného domácího bistra umocňuje i koncept open kitchen a bar se záplavou nádobí a skla.

IMG_6250

Zdroj: Menstyle.cz

Sotva se usadíme, přistane nám na stole džbán s vodou a ošatka s domácí focacciou. Castellana Trattoria nemá stálou kartu, ale denní nabídky. Fakt, že jsme do bistra zavítali v sobotu odpoledne, nic neměnil na to, že jsme vybírali ze čtyř předkrmů, dvou polévek, osmi druhů těstovin, čtyř ryze masitých pokrmů, pěti rybích jídel a dvou salátů. Uff... Nikdo tak nemůže říct, že by si nevybral. Než jsme se v nabídce zorientovali, poručili jsme si láhev bílého Hibernalu z čejkovického vinařství Jakuba Šamšuly (405 Kč).

IMG_6243

Zdroj: Menstyle.cz

Jako první zaplnily stůl dva předkrmy a polévka, kterou byla tradiční rajčatová zuppa al pomodoro. I když na první pohled moc gastronomických nadějí nevzbuzovala, chutnala skvěle. Nebyla přehnaně sladká, nebo zbytečně kyselá, ale příjemně kořeněná, lehce pikantní. Pokud její artefakty budete z misky vytírat bílým domácím chlebem, je to přirozená reakce.

Zuppa al pomodoro, 55 Kč

IMG_6249

Zdroj: Menstyle.cz

Calamari ripieni tedy plněná kalamára na grilu se salátem, fenyklem a pomeranči byla trochu sázkou na nejistotu. Nějak tak přirozeně jsme čekali, že bude... gumová. Málokterý (šéf)kuchař umí mořské plody připravit tak, aby nebyly jak žvýkací guma. V Castellana trattoria to umí. Odhadujeme, že maso bylo podle chuti nejprve povařené, poté opečené. Výsledek byl geniální. Pokud do tohohle podniku zavítáte, rozhodně se tohoto pokrmu dožadujte.

Calamari ripieni, 145 Kč

IMG_6248

Zdroj: Menstyle.cz

Prvním finále pozdního obědu byla variace calamari, gamberi, cannolicchi al limene jinak kalamáry, krevety a mořské meče na citronu. To, co na první pohled vypadá jak pouzdro na doutník, je ve skutečnosti mušle. Česky mořské meče (střenky), anglicky razor clams, italsky cannolicchi. Zatímco jiné mušle se loví přímo v moři, tyhle žijí v písku. Zkušení sběrači je získávají tak, že do otvorů v písku nasypou sůl a střenka následně vypluje ze země. Jejich sběr není vůbec snadný a tomu následně odpovídá i cena.

Variazioni calamari, gamberi, cannolicchi al limene, 165 Kč

IMG_6245

Zdroj: Menstyle.cz

U hlavních chodů jsme opět začali klasikou v podobě maccheroni pomodoro e basilico, tedy domácí těstoviny v omáčce z rajčat a bazalkou. Tady nelze hodnotit nějaký závratný gastronomický zážitek. Ale byl to talíř tradičního, dobře udělaného jídla, kterým by nepohrdl žádný rozený Ital. Palec hore.

Maccheroni pomodoro e basilico, 145 Kč

IMG_6253

Zdroj: Menstyle.cz

Abychom se nedrželi jen mořského břehu, poručili jsme si spezzatino con puré di patate neboli dušené hovězí se zeleninou a bramborovým pyré. Po přečtení názvu nás popravdě nenapadlo, že výsledný pokrm bude vypadat právě takhle. Talíři dominovala barikáda z doměkka uvařeného masa, zalitá silnou omáčkou z červeného vína zahuštěná jemným rozvarem kořenové zeleniny. Pokud zbožňujete vydatné omáčky, z tohohle pokrmu budete rozhodně nadšení.

Spezzatino con puré di patate, 205 Kč

IMG_6251

Zdroj: Menstyle.cz

Spezzatino je vlastně jeden z tradičních italských receptů. V některých regionech ho dělají z vepřového masa a žampiony, někde s cibulí nebo mrkví. My ochutnali hovězí verzi umocněnou červeným vínem a divokými bylinkami.

Jako hlavní chod jsme nemohli vynechat ani místní gastronomicko-uměleckou instalaci v podobě cannolicchi aglio e peperoncicno, tedy opět mořské meče, tentokrát s česnekem, chilli a petrželkou. Jemné mušle v pikantním vývaru v kombinaci s domácím bílým chlebem byly skutečnou vzpomínkou na letní dovolenou. Leč spíše než jako hlavní chod by porce obstála jako předkrm. Osm mušlí bylo přece jen trochu málo.

Cannolicchi aglio e peperoncicno, 220 Kč

IMG_6252

Zdroj: Menstyle.cz

Dopili jsme víno a objednali kávu a dezerty. Nutně muselo proběhnout tiramisu, které tady skutečně umí. Zlákat jsme se nechali o čokoládovo-ořechový koláčem, který byl opravdu hodně čokoládový a vydatně ořechový. A chybět nemohla ani další místní specialita a to ricottový dort cassata siciliana. Třípatrový dort se na první pohled tvářil jako suchý, skromně promazaný korpus. Opak byl ale pravdou a jemně citrónový piškot se rozplýval na jazyku,

Tiramisu, 85 Kč

IMG_6263

Zdroj: Menstyle.cz

Čokoládovo-ořechový koláč, 95 Kč

IMG_6257

Zdroj: Menstyle.cz

Ricottový dort cassata siciliana, 85 Kč

IMG_6258

Zdroj: Menstyle.cz

Hodně sympatické nám bylo, jak celou dobu servis komunikoval s kuchyní. V jiných restauracích by nám to vadilo, ale tady to dotvářelo přívětivější a... jakousi autentičtější atmosféru podniku. Servis sám o sobě je pohotový, vstřícný, znalý toho, co prodává. Jen... po dopití jedné láhve vína ve třech lidech bychom očekávali, že se zeptá: „zda otevřeme další?“ Musíme přiznat – otevřeli bychom. Podnik je skutečně přívětivý a vyzývá k vysedávání a popíjení. Tak snad někdy příště.

Za tři předkrmy, tři hlavní chody, tři dezerty, tři espressa, džbán vody a láhev vína jsme tu nechali 1 750 korun.

Hodnocení článku:



Komentáře

Jak pečovat o kvalitní kožené boty Jak pečovat o kvalitní kožené boty Milujeme kvalitu. Milujeme tradici. Milujeme, když cena odpovídá užitku. Obzvlášť se tyto vlastnosti snoubí v případě rámových bot.... Předchozí článek #CzechFashionElite: Létoslav Chromek #CzechFashionElite: Létoslav Chromek Fotograf Létoslav Chromek se věnuje focení ulice a všech jejích aktérů. V situacích, které jsou pro běžného člověka všední, on... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!