Vítězslav Danda: Jako architekta mě nadchlo, jak je Becherovka ekologická

Publikováno: 07.08.2017 20:24 | Michal Novák

Vítězslav Danda patří k zakladatelům úspěšného architektonického studia Edit!. To má za sebou celou řadu úspěšných realizací a jeho členové patří podle mnohých odborníků k nejtalentovanějším představitelům svého oboru.  S jejich prací se můžete teď setkat i na festivalech, navrhli totiž Becher zónu, která v létě cestuje po hudebních a foodies akcích.

Architekt Vítězslav Danda u návrhů Becher zóny (2)

Zdroj: Becherovka

Jaké zadání jste od Becherovky dostal?

Mojí prací bylo vytvořit designový koncept. Food koncept pak tvořil kuchař Daniel Gonzalez, se kterým se dobře známe. A vznikl i koncept míchaných nápojů. Jako téma jsme si ve studiu vybrali recyklaci. Chtěli jsme vytvořit místo, které nebude vyrobené z nových materiálů a zároveň bude co nejméně vytvářet nový odpad.

Jak vás k tématu recyklace inspirovala Becherovka?

Becherovka je neuvěřitelně ekologické pití. Není v ní ani jedno éčko. Vlastně by se dalo říct, že je bio. Takový biolikér. (smích) Navíc se zužitkuje 97 % odpadu, který při výrobě likéru vznikne. To nás úplně nadchlo. A protože je momentálně trend být zodpovědný ke svému okolí, tak nám to všechno skvěle zapadlo do sebe a celým konceptem jsme chtěli lidem tuto informaci předat. 

Jak se vám to povedlo zrealizovat?

Hlavní trik byl v tom, že jsme použili staré lodní kontejnery. Kontejnery jsou totiž skvělé v tom, že se dají jednoduše naložit a kamkoli transportovat. A přitom zapadají do tématu recyklace - schválně jsme totiž pořídili použité kousky.

Kontejner a Karlovy Vary – to na první pohled nejde příliš dohromady. Jak jste tyto dva prvky propojili?

Všichni víme, že Becherovka je z Karlových Varů a jedním z typických symbolů města je kolonáda. Proto jsme tento element převedli i do celého návrhu a do kontejnerů vyřízli oblouky. Prostě jsme vytvořili první mobilní kolonádu na světě. (smích) Rozhodli jsme se tak přivézt Karlovy Vary do Prahy (na Metronome Festival, pozn. red.), do Ostravy (na Colours of Ostrava) a kamkoli jinam, kam bude Becherovka chtít.

Jak velkým tématem je recyklace a ekologie v současné architektuře?

Velkým. Stavební průmysl je totiž jedním z největších znečišťovatelů přírody na světě. Produkce hlavních stavebních hmot, jako jsou cement, železo, hliník, keramika…, vyžadují ohromné množství energie, jejíž výroba je ekologickou zátěží. A to nemluvím o produktech z oboru stavební chemie a o plastech…  Takže téma je to velmi aktuální.

Architekt Vítězslav Danda - Becher zóna

Zdroj: Becherovka

Dá se tedy říct, že všichni žijeme a pracujeme ve velmi neekologickém prostředí?

Ano. Podívejte se třeba na naše studio. Denně tu kvůli práci počmáráme a vyhodíme ohromné množství papíru. A ty stylové iMacy, na kterých pracujeme, jsou celé z hliníku, který je sice krásný, ale bylo nutné použít ohromné množství energie na jeho zpracování.

Architekt Vítězslav Danda u návrhů Becher zóny (1)

Zdroj: Becherovka

Vznikají už ve světě projekty a budovy, které jsou ekologické?

Pár jich je. Musím se ale přiznat, že nejsem odborníkem na tuto problematiku, i když to třeba z předchozích odpovědí vypadá, že jsem aktivní enviromentalista. Vím ale, že existuje spousta rodinných domů i veřejných staveb, které pracují s lodními kontejnery.

Jaký máte vztah k Becherovce? Pil jste ji už dřív?

Blázníte? Já jsem absolutní milovník likérů. A Becherovky především. Vysvětlím, jak moc ji mám rád: Před několika lety jsem byl na filmovém festivalu v Karlových Varech a s kamarádem jsme se dostali do VIP Becher's Baru v Grandhotelu Pupp. A tam nám v pět ráno barmani oznámili, že došla Becherovka. Takže mě se povedlo vypít všechnu Becherovku v Becher's Baru v Karlových Varech. (smích)

PROFIL

Vítězslav Danda se na architekturu se sice přihlásil jen proto, že mu táta slíbil zaplatit řidičák, nakonec se mu ale studium na ČVUT zalíbilo natolik, že fakultu úspěšně vystudoval. Poté čerpal zkušenosti na pracovní stáži v Barceloně, po návratu sbíral zkušenosti ve studiu A69, až se nakonec v roce 2010 rozhodl s kamarády a kolegy založit vlastní studio Edit!, které vede dodnes.




Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!