Cesta ze nejsilnějším chilli na světě, díl 1.

Publikováno: 16.07.2010 10:46 | Petr Hájek

Muži obvykle milují pálivá jídla a poměrně často si z tohoto důvodu sypou do jídla pepř či dávají chilli. Ovšem výběr správného chilli, to je hotová věda...

 

 

Úvodní díl našeho nového seriálu věnujeme poznávání, jak se vlastně měří pálivost chilli. Mezinárodně uznávaným standardem je tzv. Scovillova stupnice, které v podstatě udává koncentraci hlavní pálivé substance v chilli - látky capsaicin, jež stojí za oním známým pálivým vjemem.

Látek způsobujících pálivost (a s podobnou chemickou strukturou jako capsaicin) je v chilli ovšem celá řada, takže se o nich často zkrátka mluví jako o capsaicinoidech. Různý poměr těchto látek dává každé odrůdě chilli vzniknout specifické reakci u lidí - dobrým příkladem je třeba Habanero a jeho známý zpožděný nástup. Měření síly chilli má ale mnoho specifik. Namátkou i v rámci jednoho keře se může mezi plody síla lišit klidně i 10x!

 

 

Ještě si prozraďme pár osvědčených triků z branže. Na ochlazení pálící pusy je nejlepší mléko a to nikoliv kvůli své studenosti, ale z toho důvodu, že protein obsažený v mléce boří spojení mezi receptory na jazyku a capsaicinem. Nezapomínejte, že capsaicin je olej, takže napít se vody, sodovky apod. Věc nevyřeší! Jedině mléko nebo něco s tukem - burákové máslo apod. I to pivo by mělo mít šanci, jelikož capsaicin je rozpustný v ethanolu.

Spoustu lidí zajímá otázka zdravotní. Tak tedy, prozatím nebylo prokázáno, že by jezení chilli nějak negativně ovlivňovalo zdraví, naopak, chilli se používá v řadě léků. Co se týče vypěstování odolnosti na chilli, ano, je to skutečně možné - při dlouhodobém vystavování capsaicinu jeho vjemová síla samozřejmě klesá.

 

Hodnocení článku:



Komentáře

Nejstylovější muži v minulém půlstoletí, díl 4. Nejstylovější muži v minulém půlstoletí, díl 4. Stylové oblékání nejde ruku v ruce jen s umělci, zpěváky a herci, ale je také mimořádně důležité i pro jinak významné muže:... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!