Cesta ze nejsilnějším chilli na světě, díl 2.

Publikováno: 29.07.2010 10:33 | Petr Hájek

Muži obvykle milují pálivá jídla a poměrně často si z tohoto důvodu sypou do jídla pepř či dávají chilli. Ovšem výběr správného chilli, to je hotová věda...

 

1. Sweet Bell Pepper (0 SU)

Známá sladká odrůda byla šlechtěním přinucena k produkci paprik červených, žlutých i zelených a to v naprosto sladké a nepálivé podobě. Ideální pro osoby nesnášející pálivou chuť a samozřejmě také jako univerzální zeleninová příloha k čemukoliv.

 

 

2. Pimento (100-500 SU)

Jemně pálivá odrůda pimento je snadno rozpoznatelná svým neobvyklým tvarem připomínajícím třešně či cherry-rajčata. Tyto srdčitě tvarované papričky dorůstají délky asi 7-10 cm a šířky mezi 5-7 cm. Chuť Pimento je stále hodně sladká, dužnatá, ale již špetku aromatičtější než Sweet Bell Pepper. Toto je nejtypičtější odrůda i pálivost, na jakou lze narazit, ovšem jde se setkat i s pálivějšími variacemi Floral Gem a Santa Fe Grande. Pimento jistě dobře znáte sami - to je taková ta červená věc uvnitř španělských nakládaných oliv.

 

 

3. Pepperoncini (100-500 SU)

Též známé jako Tuscan Peppers, Sweet Italian Peppers či Golden Greek Peppers. Tyto žluté papričky (postupně červenající) se vyskytují jak v Evropě, tak i v USA. Papričky jsou jemné, mírně pálivé a mají drobný náznak hořkosti. Řecká verze je sladší a méně hořká, než toskánská variace. V Itálii se tyto 5-8 cm velké plody používají v sendvičích, v salátech všech typů, servírují se k pizze atd. Papričky se často nakládají, což je mimochodem také důvod, pro jsou před servírováním podávány opláchnuté ve studené vodě. I když se Pepperoncini nejčastěji konzumují syrové či nakládané, objevuje se paprička pochopitelně také v řadě místních omáček stavících na rajčatech. Oblíbená je i k masu, jako předkrm, či jen tak zalitá olivovým olejem.

 

 

Hodnocení článku:



Komentáře


Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!