Cesta ze nejsilnějším chilli na světě, díl 4.

2010-08-20-1
20.08.2010 13:40 | Petr Hájek Muži obvykle milují pálivá jídla a poměrně často si z tohoto důvodu do nich sypou pepř či dávají chilli. Ovšem výběr správného chilli, to je hotová věda...

7. Frank's Redhot Original from Reckitt Benckiser Inc. (450 SU)

Historie tohoto chilli se datuje až někam k roku 1918, kdy se pěstitel paprik Adam Estilette spolčil s Jacobem Frankem, aby vytvořili omáčku perfektně kořeněné a vyvážené chuti. Došlo k tomu v Nové Ibérii v americké Louisianě a o pouhé 2 roky později se zrodila (v bývalé stáji na muly podotýkáme) první láhev legendárního chilli Frank's Redhot Original. Důvod, proč si získala během let takovou oblibu, je prostý - její autoři nepodlehli touze po největší síle a udrželi její chuť dokonale vyváženou mezi pikantností a původní chutí jídla. Dnes se omáčka prodává za zhruba 2 USD za láhev.

 

 

8. New Mexico pepper (500-1000 SU)

Je středně velká až velká rostlina se zelenými plody, jež se však brzy po utržení mění na temně červenou a poté skoro černou barvu. Doba zrání je kolem 80-90 dní. I když je toto chilli hojně používáno v mexické kuchyni, je to zároveň také odrůda, která se stala jako jedna z prvních populární i v USA. Chuť je stále ještě poměrně jemná. Další pod-odrůdy tohoto typu mají různě tvarované plody, nicméně chutnají vždy prakticky stejně.

 

 

9. Anaheim pepper (500-2500 SU)

Opět jedna z těch méně silných papričkových odrůd. Název „Anaheim" pochází od toho, jak farmář Emilio Ortega jako první přivezl tyto papričky do kalifornského Anaheimu někdy těsně po roce 1900. Lze narazit také na názvy California chilli, Magdalena či s sušené formě Chile seco del norte. I když se pálivost drží většinou mezi 500-2500 SU, existuje v Novém Mexiku i několik málo odrůd spadajících mezi 4500-5000 SU, jež zkultivoval Dr. Fabian Garcia někdy před 100 lety z důvodu větší obliby Nových Mexičanů po kapku silnějším chilli.

 

 




Připojte se k nám!

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!