Co dělat a co nedělat s jídlem?

2010-01-11a
10.01.2010 13:39 | Petr Hájek

Každý rok jsou dle americké organizace ADA (American Dietetic Association) miliony lidí otráveny jídlem, 325 000 je hospitalizováno a 5 000 na otravu jídlem zemře. Pokud se ale budete řídit dnešními radami, šance u vás (jakožto hostitele) na podobnou událost budou zcela minimální.

1. Nedopusťte, aby se zbytky ochladily na teplotu místnosti před vložením do ledničky

Většina lidí si myslí, že dávat přímo horké jídlo do ledničky je špatný nápad. Nicméně dle názoru lékařů se bakterie množí nejrychleji mezi teplotami 4,5 – 60° C. Jídlo by se tedy za běžných pokojových teplot nemělo v místnosti zdržet déle jak 2 hodiny.

2. Hlídejte si ledničku a její teplotu

Když je právě sezóna či party, lednička obvykle přímo praská ve švech. Určitě je ale na místě jediným mrknutím oka občas ověřit, že jsou zásoby skutečně v bezpečí, tedy teplotě pod 4,5° C, ideálně níže. Řada ledniček to nedělá automaticky, takže podívat na teploměr (ten mimochodem umístit dopředu ledničky, kde je nejtepleji!) a zjistit.

3. Ukládejte jídlo s rozmyslem

Jak se lednička postupně plní jídlem, člověk má po chvíli tendenci cpát potraviny všude, kde je ještě právě místo. To je ale chyba - základním pravidlem při ukládání potravin do ledničky je to, aby se navzájem nekontaminovaly! Tj. aby šťáva z melounu nekapala na maso a maso pro změnu na salát třeba atd. Pro skutečně extra-ochranu je dobré tuto strategii aplikovat již v košíku při nákupu.

4. Nezapomínejte na data spotřeby

Dle lékařů není zkonzumování jídla den po expiraci otázkou zdraví, jako spíše kvality. Tj. po tomto datu již jídlo není v prvotřídní kvalitě a mělo by být co nejdříve nahrazeno. Je samozřejmě na místo i trocha toho zdravého rozumu – třeba měsíc staré mléko připomínající duhu rozhodně nepít.

Hodnocení článku:



Komentáře

3 tipy na stylovou domácnost 3 tipy na stylovou domácnost Ačkoliv nás obvykle články v dámských magazínech přesvědčují o opaku, i muž může mít... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!