Gastronomický svátek na Špilberku

Publikováno: 13.05.2012 21:01 | Michal Novák

O víkendu 11. - 13. 5. se na brněnském hradu Špilberk konal první ročník Špilberk Food Festivalu. Pořadatelé slibovali, že to bude opravdový svátek pro milovníky dobrého jídla a pití. Partneři typu Interspar nebo Starobrno naopak budili mírnou nedůvěru. To je ale kouzlo prvních ročníků. Nikdo neví, co od nich očekávat a jak to celé dopadne.

Spilberk Food Festival

Na Špilberk jsme se dostali až v neděli. Myslím, že to nakonec byla snad jediná chyba celého festivalu. Ne organizátorů nebo kuchařů, ale naše. Taky jsme dorazili trochu underdressed. Zděšení z toho, jak to většina návštěvníků bere na rozdíl od nás vážně (koktejlky a saka do 10°C) naštěstí rychle vystřídala euforie z toho, co se dělo kolem.

Na ŠFF se představila špička brněnských a jihomoravských restaurací. V nabídce bylo přes 60 různých chodů. Jsme na Moravě a tak k jídlu nechybělo vhodně volené víno (jezdit na ŠFF autem opravdu není dobrý nápad).

Nedělní doprovodný program sliboval cooking show Zdeňka Pohlreicha. Festival v podstatě doprovodný program ani nepotřeboval, ale na Zdeňka jsme se podívat šli. Produkcí neředěný Zdeněk je ještě tak 10x zábavnější, než jeho televizní varianta (a taky daleko méně sprostý). Během své přípravy tří jednoduchých jídel z Intersparu odpovídal na dotazy diváků. To zřejmě nebyl nejlepší tah a dotazy se brzy zvrhly v diskuzi na téma: Najdi deset rozdílů mezi Babicou a Jamiem Oliverem. Navíc byla poměrně zima. Hláška: "Po vrchu to sice trochu omrzá, ale dole se to určitě smaží.", vejde zřejmě do dějin prvního ročníku ŠFF. Takže jsme se šli opět věnovat chuťověvizuálním skvostům místních stánků.

Cheese cake

Nejsem pan Cuketka (i když mu závidím víc, než kdy jindy), abych tu tvořil detailní popis jednotlivých jídel. Vše, co jsem měl možnost na ŠFF ochutnat bylo skvostné. Ať už to byla máslová paštika z Poulet noir z mé nové oblíbené restaurace Leporelo+, klasická dršťková polévka z Ery, nebo hvězdná kombinace jahod s pepřem a balsamicem z IL MERCATO. Obrazového materiálu také moc nezbylo, protože většina jídla stačila z talířů zmizet dříve, než vůbec stihla zaujmout tu správnou pózu. Tohle se nedá popsat, to se musí zažít.

Jahody s balsamicem a pepřem

Co z letošního Špilberk Food Festivalu plyne? V Intersparu se dá koupit jídlo, ze kterého vaří Zdeněk Pohlreich. První ročník může dopadnout opravdu skvěle. Na Zelném trhu bude konečně, kam zajít na dezerty (z  Crème brûlée přecházím na jahody s balsamicem a pepřem s vino santo zmrzlinou). Na příští ročník ŠFF si beru 3 dny volna a sako.


Závěrem bych za celý ŠFF rád poděkoval pořadatelům, zúčastněným šéfkuchařům a asi všem. Tak skvěle zvládnutý první ročník Vám můžou všichni snad jen závidět.

Navštívili jste letošní ročník Špilberk Food Festival? Která restaurace Vás nejvíce zaujala?

Era
6%
10%
Celkem hlasovalo: 82

Hodnocení článku:



Komentáře

Trh mrch 55: Jak jsem umlčel svou matku Trh mrch 55: Jak jsem umlčel svou matku Zjistil jsem, že v mém okolí výrazně přibylo lidí s tetováním. I ta krásná, slušná holka co sedí přede mnou na přednáškách... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!