Moderní gastronomie - degustace a jiné experimenty

Publikováno: 10.12.2011 18:56 | Jan Novák

Ano, přiznejme si to! Milujeme jídlo! A milujeme jídlo dobré a kvalitní. Proto se dnes zaměříme na jev, s nímž se čím dál častěji setkáváme všichni. Tedy s chlapy, co vaří. Výborně, žádná novinka. Ale jak vařit, abychom zaujali naše drahé polovičky, či dokonce naše známé a především naše chuťové buňky?

Degustační menu

Termín moderní gastronomie je opředen mnoha mýty. Představa velmi malého kousku jídla, které je připraven na podivný způsob, vyvolává v mnohých lidech pocit hrůzy, zděšení a strach z neznámého. Když se však podíváme hlouběji, zjistíme, že opak je pravdou. Co tedy vařit a jak? Především je důležité mít na paměti staré dobré pravidlo „méně je více“. Není nutné obávat se pokrmů, které budou obsahovat málo čehokoli či budou dokonce ne-chutné.

Když už člověk vaří, tak by měl vařit tak, jak mu velí jeho vkus a povaha. Proč se trápit s pokrmy, které nám ani nebudou chutnat? Naopak je nutné vybrat si taková jídla, která budou odpovídat našemu životnímu stylu, zdraví a především náladě. Je velmi těžké připravovat kohouta na víně (Coq au vin), tradiční francouzské jídlo, když máte odpor k tymiánu či nesnášíte Armagnac.

Je dobrou vizitkou gentlemana, když zná tradiční pokrmy světové gastronomie, zná správné názvy v příslušných jazycích, a především, je umí vyslovit. Případnými faux pas si totiž může snadno „zdevastovat“ svoji těžko budovanou pověst.

V dnešní době existuje mnoho „degustačních seminářů“, které pořádají rozličné restaurace a hotely nejen v Praze. Výběr těch nejlepších přineseme v příštím článku, který věnujeme akcím. Degustace si kladou za cíl především odborné poznání základů národních kuchyní, včetně příhodných nápojů.

Na degustaci by měl člověk přicházet dobře naladěn, vybaven nejen základním povědomím o degustovaném pokladu světové gastronomie, ale především s touhou poznávat. Neochota poznávat neznámé je ve veliké míře příčinou neznalosti daného oboru lidského života a společnosti vůbec.

Pokud se rozhodnete takovouto akci navštívit, seznamte se předem s pokrmy, které budete konzumovat. Vyhledejte si informace o jídle, pití a zvycích dané kuchyně. A takto připraveni se vydejte na putování, které by mělo vyústit v krásně a pokojně strávený večer v milé společnosti ostatních poznání-chtivých jedinců.

Je veliký rozdíl mezi degustační menu, které se častěji nalézají na hotelových menu velkých měst a řízenou degustací, kterážto je vedena vynikajícími lidmi v příslušném oboru vzdělanými. Degustační menu je především určeno pro „pokročilejší“ studenty, kteří již nějaké znalosti sami načerpali. Na degustačním menu je krásný fakt, že vám kontinuálně nosí malé talířky (mnohdy umě nazdobené a v oku lahodícím „designu“) s menší porcí pokrmu, která je určena pro potěšení chuťových buněk. Z tohoto menu můžeme ochutnávat jídla, která k sobě nejenže ladí, co do úpravy, ale především chuťově.

Degustační menu je vhodné pro setkání s přáteli, oslavu v rodinném kruhu či méně formální večeři s obchodními partnery (jejichž gastronomické návyky a chutě musíme zákonitě předem znát).

Degustační menu


Oproti tomu je řízená degustace vhodná především pro začátečníky. Při řízené degustaci se vám dostane maximální péče ze všech stran. Nejenže poznáte nevídané chutě a pokrmové kombinace, ale také různé formy servírování, food-stylingu a obsluhy celkově. K tomu se vše doplní řízenou degustací vína, které vždy doplňuje nabízené pokrmy. Na takových společenských akcích vždy dostanete profesionální a pravdivé informace o tom, co právě konzumujete. Včetně detailního popisu původu, geografické skladby, celkové kombinace a stavby finálního pokrmu, který vidíte na svém talíři.

Další článek o moderní gastronomii připravujeme na leden a bude se věnovat nejlepším degustačním akcím roku 2012.

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!