Pouť do hlubin českých restaurací a hotelů Část II. - Café Oliver, Poděbrady

Publikováno: 17.12.2011 19:20 | Jan Novák

Krásné lázeňské městečko Poděbrady ukrývá jako svůj tajný poklad menší kavárnu s poetickým názvem „Café Oliver“. Podnik je laděn do světlých barev, doplňky jsou vsazeny do stylu francouzských kaváren. Při posezení se vám do duše potají vkrade dojem, že se nacházíte v zapadlé uličce francouzského Montmartre. Můžete v klidu popíjet vynikající kávu, číst připravený tisk či desertní lžičkou drtit nápadité moučníky stvořené rukou maminky pana majitele.

Cafe Oliver Poděbrady

Jídelní lístek je koncipován v duchu pravidel moderní gastronomie, doplněn o sezónní pokrmy. Velkým lákadlem pro romanticky založené je pestrá nabídka snídaní. Výběr je vskutku nápaditý a bude jistě vyhovovat všem. Osobně doporučuji vydatnou snídani „Oliver“, k níž je v jídelním lístku přiřazen název francouzská. Tento název není jen pro upoutání pozornosti gurmánů, jeho význam se na servírovaném sám představí jako slušný společník ve vhodnou dobu. Celá snídaně je koncipována nevtíravým stylem a dotváří atmosféru krásného podzimního rána o sobotě, kdy s přáteli sedíte v kavárně a debatujete o umění, hudbě a jen tak o životě. Skladba pokrmu je ojedinělá a vrcholným momentem je okamžik, kdy vezmete do ruky toasty (veka ve vaječné krustě) a namočíte je do javorového sirupu. V tento moment doporučuji zavřít oči a vnímat všemi smysly kombinaci sladkého sirupu a toastů s vejci. V chuti snadno poznáte kořeněné listí javorů v kanadských horách, ve vejci ukolébávající klid rána obaleného lehkou mlhou.

Toasty


Velkým pokušením je výběr cibulové polévky se sýrovým toastem. Tato kavárna vám klasickou polévku české kuchyně představí v jiném světle! Notoricky známá polévky je mnohdy jen sladká díky přesmažené cibuli. Poděbradská variace na cibulovou polévku je raritou. Z dálky vonící cibulová „kaše“, jak si dovoluji polévku nazvat, vás velmi překvapí. Polévka má barvu sytě karamelovou, chuť příjemně vyváženou s prvky čistě zemitými. Sýrový toast se v této formě podobá loďce plující po březích přístavního města La Rochelle. Je měkký, sýr je nevtíravě jemný a nepřehlušuje svojí chutí jemnost toastu a sílu polévky.

Jako hlavní jídlo bych doporučil zapečenou baguette s roastbeefem, pečeným rajčetem a listovým salátem. Jedná se o výtvor velmi sytý a chuťově bohatý zároveň. Bageta je tradičně po stranách seříznuta, roastbeef je plátkován na požadovanou tloušťku, za níž by se nestyděl ani sám lord Sandwich. Pro hladové je k bagetě servírován talířek domácích hranolek, které vzhledem k úplnému zasycení nebylo možné vyzkoušet.

Roastbeef baquette

Pokud si host nevybere z nabídky domácích dezertů, přichází na řadu domácí palačinky. Pokud si již vyberete k snídani francouzského „Olivera“, doporučuji završit tento „malý gastro-festival chutí“ palačinkou s javorovým sirupem a ořechy. Těsto palačinky je úměrně tenké, připomínající palačinky Cr?pe. Věřím, že palačinka je tradičně smažena na másle, nikoli na oleji, jak tomu bývá bohužel zvykem.

Po dobrém jídle je možné okusit něco z výběru káv, který je rozmanitý. Standardem v Café Oliver je sklenka neperlivé vody k servírované kávě. Tento zvyk podporuje nejen dobrou pohodu hostů, ale přidává podniku na eleganci a stylovosti.

Velkým „plusem“ podniku je dobře proškolený personál, který je složen z mladých číšníků, kteří se orientují v nabídce jako ryba ve vodě. Lehkost, s níž vás budou obsluhovat, je nevídaná. Ačkoli je obsluha mladá, její úroveň je vysoce profesionální a příjemná.

Celý podnik je ozdobou poděbradské kolonády a vytváří přirozené prostředí pro milovníky dobrého jídla, krásné hudby a také se může stát novým domovem pro kavárenské povaleče.

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!