Pouť do hlubin restaurací a hotelů Část III. - Hotel Copernicus, Krakow - Polsko

Publikováno: 02.04.2012 19:55 | Jan Novák

Pod majestátným královským hradem Wavel ve staromilské uličce zvané Kanonicza se ukrývá klenot gastronomického umění. Na první pohled až anglicky vyhlížející dům s bohatou historií a ještě zajímavější budoucností, nesoucí jméno významného polského astronoma Mikuláše Kopernika (který v tomto domě meškal). Netušíte, o čem to hovořím? Je řeč o hotelu Copernicus, jenž se nalézá v klidném, historicky unikátním městě Krakov v Polsku.

Hotel Copernicus

Hotel je v rukou rodiny Likusových, což zaručuje vysokou dávku kvality, vkusu a elegance. Pan Leszek Likus (majitel hotelu) je člověk otevřené mysli, kreativního ducha a vždy dobré nálady. Hotel nabízí rozmanité pokoje, které dýchají historií na každém kroku. Pokoje jsou vybaveny replikami historického masivního nábytku, koženými sedačkami a pohodlnými postelemi. K disposici je také Suite s freskami, která je příjemná a prostorná.

Největším lákadlem je bezesporu hotelová restaurace, kterou najdete v průvodci Michelin. Zdejší kuchyně se tradiční polské vymyká a velmi silně „útočí“ na chuťové pohárky hostů. Měl jsem možnost studovat do hloubky zdejší kuchyni v listopadu 2011 při svém delším pobytu v Krakowě.

Zdejší obsluha a personál je složena z mladých, velice dobře proškolených číšníků, kteří se k hostům chovají s grácií. Vysoce profesionální a „prvorepublikově“ vystupování dokresluje jednoznačný dojem hotelu, jehož noblesnost a aristokratická aureola září vysoko nad věže Wavelské katedrály.

Je nesnadné vybrat začátek, od něhož odstartuji své kulinářské expedice. Můj první pohled padl na kachní trio. Jednalo se o kombinaci Foie Gras, kachních prsou a kachního krku, to vše doplněné čerstvou šťávou ze servírované kachny. Neskutečně vyvážená chuť kachních jater vydala svědectví při svém rozkrojení. Svrchu tmavá krustička odstupuje jako ranní mlha a odkrývá pravou krásu, jasně růžovou barvu, která jest mykaná mramorovou strukturou, jež vytváří toliko chutný kachní tuk. Pravé potěšení však přichází až po vložení stříbrné vidličky do úst. Aroma, které se plně rozvine až po malé chvíli, donutí chuťové buňky uspořádat v ústech nový „Ples v opeře“. Jemná oříškovo-máslová chuť, obohacená o tóny požehnané země galského kohouta udělá své. Po tomto zážitku je nesnadné zaměřit svoji zmatenou pozornost na jinou část servírovaného pokladu.

Vrhám se tedy na již servírovanou houbovou polévku, která je čirá jako lesní potok, hluboká a temná jako zázračná studánka v půlnoci. Polévka již při „neslušném očichání“ vykazuje aroma čerstvých hub, které pocházejí z místních lesů. Když se lžíce s temně karamelovým „roztokem“ blíží k ústům a poté k jazyku, smísí se silná vůně hříbků s ještě silnější chutí, která dodá unavenému tělu sílu a znavené duši elán. Tuto polévku bych přirovnal k živé lesní vodě, která obsahuje důležité minerály a živiny. Zdejší houbová polévka je mistrovským dílem, které jsem ocenil zvláště ve večerních hodinách, když jsem se vrátil do hotelu.

Důvtipně jsou řešeny deserty. Získaly si mne dnes již legendární polské krémowki (které tak miloval Jan Pavel II.), avšak musel jsem zalovit v desertním lístku tohoto evropsky unikátního hotelu. Můj výběr byl po celý pobyt jednoznačný. Pěna z bílé čokolády elegantně kreována „ohrádkou“ z téže bílé čokolády a zdobená pistácií a hořkou čokoládou. Krásný a malý váleček, který „pozdravil“ mé oči při prvotním seznámení, ukrýval ve svých základech piškotový korpus. Pokus o zdolání čokoládového plůtku dopadl neúspěšně. Bohužel pro moji stranu. Jemný válec dále stál na stole a vyzývavě čekal na dobytí. Druhý pokus k mé nelibosti skončil remízou…. Ke třetímu pokusu jsem s vypětím sil použil boční stranu desertní vidličky, a úspěch byl zaručen. Čokoládová hradba byla prolomena a mohl jsem okusit našlehanou pěnu z bílé čokolády. Konzistencí připomínala vaječný sníh, chutí oslazený oblak z letního dne.

menu hotel copernicus

Není možné zde okusit vše, ale je snadné podlehnout menu ze sezonní nabídky, která je za všech časů čerstvá!

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!