Příručka moderního běžce, díl 10.

Publikováno: 13.05.2010 16:43 | Petr Hájek

Drtivá většina z nás vede sedavý způsob života, což má (jako vše) svoje výhody i nevýhody. K hlavním nevýhodám patří ta, že se málo pohybujeme, což je dobré kompenzovat třeba právě během. Je to tělu přirozený pohyb, cvičí takřka všechny svaly, zeštíhlí figuru, člověk se díky němu přestane zadýchávat při jakémkoliv pohybu a v neposlední řadě jistě stojí za zmínku také to, že je zcela zdarma.

 

 

45. Plánujte dlouhodobě

Dle názoru řady běžců není špatným nápadem zaměřit se každý rok na jednu věc a poté na ní pracovat. Může to být cokoliv rozumného - úprava stravy na zdravou, zvýšení běžecké výdrže, nárazový běh do kopců apod. Člověk zkrátka nemůže trénovat dokonale vše najednou.

 

46. Milujte kopce

Olympijský novozélandský kouč Arthur Lydiard razí názor, že kopce jsou jediný druh protivenství, který má pro běžce skutečně pozitivní přínos.

 

47. Pamatujte na 3 nejdůležitější zásady běhu do kopce

Běh do kopců je údajně mnohem snadnější tehdy, pokud běžec narovná hrudník, kyčle vysune dopředu a silně se odráží oběma nohama. (Skutečně, rada k nezaplacení, na kterou by jeden určitě nepřišel ...).

 

48. Adaptujte se nebo zeslábněte

Eamonn Coghlan, irský olympionik, jež je mimochodem i jediným přes 40 let starým člověkem, který překonal míli pod 4 minuty času, tvrdí, že běhání do kopců narušuje běžný rytmus běhů, což je pro tělo skvělé. Svaly jsou takto nuceny adaptovat se na nový druh zátěže a tělo zesílí.

 

49. Od začátku na doraz a postupně zrychlovat!

Olympijský maratónec Frank Shooter (z roku 1972) má také jasno: "Své kopcovité úseky běhejte zpočátku jen s normálním nasazením, brzy ale začněte s každým dalším během nepatrně zrychlovat."

Hodnocení článku:



Komentáře

Mužské mýty, díl 2. Jak je to vlastně s tím špenátem? Mužské mýty, díl 2. Jak je to vlastně s tím špenátem?   Každý z nás občas udělá nějakou tu chybku. V některých zaměstnáních je to poměrně fuk (špatně doručené... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!