Příručka moderního běžce, díl 4.

2010-03-13-1
13.03.2010 09:09 | Petr Hájek

Drtivá většina z nás vede sedavý způsob života, což má (jako vše) svoje výhody i nevýhody. K hlavním nevýhodám patří ta, že se málo pohybujeme, což je dobré kompenzovat třeba právě během. Je to tělu přirozený pohyb, cvičí takřka všechny svaly, zeštíhlí figuru, člověk se díky němu přestane zadýchávat při jakémkoliv pohybu a v neposlední řadě jistě stojí za zmínku také to, že je zcela zdarma.

 

 

15. Je vhodné pro běžce pivo?


Dle Jima Fixxe, autora běžeckého bestselleru "The Complete Book of Running", je pivo pro běžce dobrým nápojem jen tehdy, pokud je pije váš soupeř. Jinými slovy, při závodech nepít určitě a při běhu pro radost to nepřehánět, jelikož vám po pivu ztěžknou nohy.

16. Naslouchejte svému tělu


Dle názoru Dr. Goerge Sheehana je důležité překonat při běhu v rámci tréninku pouze nepohodlí, ale nikoliv bolest. Takže určitě se nepřepínat a tím méně začátečníci!

17. Vytořte si vlastní běžecké krédo


Známý německý běžec a kouč Dr. Ernst van Aaken na téma běhu kdysi prohodil: "Celé moje učení by se dalo shrnout do jediné věty: Běhat denně, běhat pomalu, pít s mírou (myšleno alkohol) a necpat se při jídle jako prase".

18. Bavte se!


Opět pár slov od Dr. Sheehana: "Fitness musí být v první řadě zábavný proces. Jestliže není, tak v konečném důsledku nebude žádné "fitness". Pokud vám bude běžecký proces především hrou, tak fitness ve finále bude jen jejím příjemným vedlejším důsledkem."

19. Je lépe běhat rychle nebo pomalu?


Pokud běháte některý kilometr své trasy (či klidně i celou trasu) pomalu, ať už kvůli doběhu, zdraví nebo zahřátí, vždy mějte na mysli, že "pomalé" úseky ničí špek stejně kvalitně jako ty "rychlé" - tj. tempem nějakých 60 kalorií na km +/-.

Hodnocení článku:



Komentáře

Nejbohatší muži na zemi Nejbohatší muži na zemi Muži mají různé přednosti - jeden umí vše opravit, další zná jazyky, třetí je skromný no a ten čtvrtý, ten zase pro změnu patří... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!