Trh mrch XL: Recept na trvanlivý vztah

Publikováno: 29.01.2012 20:27 | Alex Lenoir

Patrně nejkrásnější britská kuchařka Nigella Lawsonová nejen že se nebojí jít za kaloricky únosnou hranici a hrdě osmaží kokosovou tyčinku, o půl jedné ráno si s chutí dát vepřová žebírka, ale navíc se jí podařilo to, co mnoho lidí nedosáhne nikdy. Už dávno totiž odhalila recept na šťastný vztah, tudíž i život. Odpověď je vydatně jednoduchá – máslo. A léčí s ním vše. Doslova s ním zamaže všechny druhy prasklin ve vztazích. Ať už partnerských, přátelských nebo ve vztahu rodiče k dětem.

Trh Mrch 40

Partnerská škola vaření

Heslem, že láska prochází žaludkem, se rozhodla řídit i Ina. Oba jsme zcela jasně cítili, že za poslední týden se mezi námi vytratilo jakékoliv milostné napětí. Dřív byla i diskuze o tom, kdy se pustí pračka záminkou k sexu. Ale nyní s námi nehnuly ani záběry pářících se opic na National Geographic Channel. Každý jsme se drželi myšlenkami na vlastní straně postele. Krize vyvrcholila ten den, kdy jsme třikrát museli natočit hlavy, než se nám podařilo dát si pusu.

Proto, aby náš vztah opět trochu oživila, přihlásila nás do školy vaření. Umím dost věcí. Umím si poslepu uvázat motýlka, vím jak dostat z boty žvýkačku, umím latinsky mluvit o Římanech. Ale neumím předstírat falešné nadšení.

Co se týče vaření, zůstal u základní přípravy vajíček, těstovin, rýže a ohřevu vody na kávu nebo čaj. Neudělal jsem dobře, když jsem si na Youtube pustil video z kuchařského kurzu a díval se na porcování kuřete. Věta „kuřeti vykloubíme obě nohy a nožem mu rozdělíme hrudní kost“ mnou otřásla natolik, že jsem dal přednost statistickým tabulkám před przněním nebohého biokuřete. Místo mě vzala Ina na kurz svoji kamarádku. Když se Ina vrátila domů, já už spal. Ani pozdní romantická večeře u jedné svíčky a jídlo z alobalové misky nevyšla.

Doktor Nebolíto

„V čem přesně je problém?“ zeptal se Robert maximálně ochotný se mnou mluvit o čemkoliv. Robert byl patrně jedním z těch, kteří znali recept na šťastný vztah. Za celých deset let, co se známe, si nikdy na vztah nestěžoval. Nikdy mě ale nenapadlo se ho zeptat proč. Co my ostatní děláme špatně, a co on dělá jinak. Zatímco ostatní řeší existenční problémy, jeho největší starost je jestli ji vzít do Paříže na tři nebo pět dnů.

„Žárlí,“ řekl jsem rozhodně. „Hrozně žárlí. A v tom to je – žárlí na něco, co není. Vadí jí, že se dlouho sprchuju a kontroluje, jestli s někým ve sprše netelefonuju. Když si jdu do trafiky tak mi vyčítá, že to dá stihnout za tři minuty a nechápe, kde jsem byl ty další čtyři minuty. Dokonce ikdyž ležíme vedle sebe, a já po dni vyhodnocování tabulek a poctivě přečtené kapitole Ekonomie dobra a zla projevím přání jít spát, myslí si, že mě nudí. A minulej týden, když jsem šel s kamošem na panáka, tak mě donutila, aby nás barman vyfotil, a já jí musel poslat fotku.“ Když jsem to řekl nahlas, došlo mi v jaké grotesce žiju.

„Klasický syndrom zbožňovatelky. I já se s tím setkal,“ mávl rukou Robert.

„Neříkej, že je to nakažlivé,“ zavtipkoval jsem. „Jakou navrhuješ léčbu? Robe, žádám tě - co je tvoje tajemství dobrého vztahu?“

„Nemít vztah,“ řekl Robert klidně.

„To je odpověď?“ vyvalil jsem na něj oči a oklepal se jako mokrý pes.

„Alexi, no tak. Jsme stejní. Oba chcem diplom a sporťák. A tím nemyslím kočárek, ale káru o výkonu 650 koní. V tvém případě jen 500, ale věř mi, že devětsetjedenáctka má sotva přihrádku na macbook. Natož držák na dětskou lahvičku. V tomhle autě se balená voda ani plíny nevozí.“

Robert mi chrstl pravdu přímo do očí. Čistou pravdu bez olivy, bez ledu a bez ubrousku na otření. Štípala a pálila, ale byla to pravda.

Nádech, výdech

Když jsem se vrátil do svého bytu, chtěl jsem ještě vyřídit pár e-mailů. Sedl jsem ke stolu a automaticky sáhl, abych otevřel macbook. Nebyl tam. Zůstal u Iny v bytě. Ležel na posteli, a ona vedle něj. Očima hypnotizovala jeho pokojně pulsující diodu imitující spánek. Tehdy poprvé jsem dostal strach. Co když jí nechybím? Co když si ani nevšimne, že tam nejsem.

Recepty jsou od toho, aby se inovovaly

Na každý pokrm existuje mnoho receptů. Máte přesně dané ingredience, jejich poměr a postup přípravy. Člověk, který má hlad, vezme recept, uvaří podle něj jídlo, sní ho a je spokojený. Dobrému kuchaři však recept poslouží jen jako odrazový můstek pro vlastní delikatesu. Nikdy se nespokojí s tím, co je napsáno v kulinářském časopise nebo kuchařce. Jeho cílem je, aby pokrm, který s maximální pečlivostí připraví, bude jiný než těch sto dalších, které jsou udělané striktně podle receptu.

Co vztah, to recept, co recept, to jiné přísady. Někdy je potřeba přidat trochu koření, aby byl vztah vášnivější. Jindy trochu mléka na zjemnění. A někdy je nejúčinnější uklidit pracovní plochu a začít znovu a správně.

Hodnocení článku:



Komentáře

Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Chystáte se na dovolenou? S MUDr. Jaroslavem Foltýnem jsme si vyměnili mnoho užitečných informací! Mnoho lidí může jistě říci, že ve volbě dovolené nejsou konzervativní, ale v otázce s kým budou cestu realizovat, sázejí... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!