Voda jako víno

vod1
02.10.2010 13:17 | Michal Vošahlík

Sice ještě nejsme úplně zvyklí objednávat si k hlavnímu chodu pramenitou nebo minerální vodu, přesto již poznáváme světové značky luxusních vod. Zatímco třeba v Itálii je běžné dát si k obědu mezzo litro stolního vína a mezzo litro čisté vody, v našich hájích je obvyklejší jedno pivo před a jedno pivo po. Nic proti pivu, ale voda přeci jen nesrovnatelně účinněji pročišťuje chuť mezi samotnými chody.

Přitom spousta stylových Čechů už běžně nosívá balení vody v ruce nebo v kabele při většině svých všednodenních činnostech. Ve světě a zvolna i v našem prostředí se viditelné balení vody stalo nenuceným módním doplňkem a nesamoúčelným výrazem správné životosprávy, nechává se umisťovat do komerčních snímků v rámci product placement a stylový její parametr je v některých případech hnán do takového vrcholu, že například na omezených edicích lahví vody Evian spolupracovala studia Jean-Paul Gaultier nebo Christian Lacroix.

Představme si některé výrazné nebo luxusní značky stolních a minerálních vod. Nejvíce obvyklá je trojice francouzských značek Vittel a Perrier z horského pásma Vogézy a Evian z jižního břehu Ženevského jezera. Mnohdy je nám v restauracích nabízena též italská San Pellegrino z lombardských Alp. Zato vodu Bling H2O z Tennessee, jejíž produkce neskrytě vychází z jevu, že někteří spotřebitelé používají balenou vodu především jako módní doplněk, bychom v tuzemském nápojovém lístku nenalezli ani náhodou. Lahve, do nichž je balena voda Bling H2O, jsou zátkovány korkovým uzávěrem a vyšperkovány kamínky Swarovski Elements, jimiž je dnes ručně osazeno ostatně snad všechno od krytů mobilních telefonů po kapoty automobilů. Stejně tak jako Bling H2O jsou u nás méně známe vody Voss z norských podzemních pramenů a Veen z finských hlubinných vrtů. Voss obsahuje tak malé množství rozpuštěných pevných látek, jimiž bývají nejčastěji kalcium a magnézium, že je považován i odbornou veřejností za nejčistší vodou na světě. Kvůli nízkému obsah těchto látek se Voss vyznačuje mdlou chutí.

Sice nám v tuzemských restauracích nabídnou jen některé z výše jmenovaných značek vod, přesto si na pramenitou, ledovcovou, vulkanickou, dešťovou nebo podmořskou balenou vodu přepychových značek zvolna zvykáme. Musíme pamatovat na to, že jitří a čistí chuť, ladí naši image a dokáže sama chutnat.

Hodnocení článku:



Komentáře

Nová kolekce Jozef Sloboda podzim/zima 2010 Nová kolekce Jozef Sloboda podzim/zima 2010 Na začátku září představil přední český módní a především pánský návrhář Jozef Sloboda svojí novou kolekci pro podzim... Předchozí článek "Michelinská hvězda je jako Oscar v kuchařském světě." Když něco chcete opravdově zažít, dělat či poznat, vydejte se tam, kde se taková příležitost nabízí od skutečných profesionálů.... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!