Znáte šampaňské vítězů? G. H. Mumm se představuje v nové láhvi

Publikováno: 06.11.2013 08:57 | PR

Na unikátní přehlídce šampaňských vín, sedmého ročníku Grand Jour de Champagne, která se tradičně koná v pražském Obecním domě, je možné vidět i ochutnat to nejlepší, co nabízí francouzské šampaňské domy. Tím největším na světě je Champagne G. H. Mumm, který letos milovníkům bublinek představil své skvosty v novém kabátě.  

mumm

Věrný vizi svého zakladatele, Georga Hermanna Mumma, představil Dům Champagne G. H. Mumm nový vzhled lahví pro všechny své klasické řady, v čele s kultovní Cordon Rouge.

„Nový design lahví vyjadřuje silné dědictví G. H. Mumm a ztělesňuje ducha dokonalosti tohoto domu od jeho vzniku, tedy od roku 1827,“ vysvětluje Charles-Armand de Belenet, mezinárodní marketingový ředitel značek Mumm-Perrier-Jouët a Martell.

Legendární láhve Mumm odráží elegantní mužnou osobnost tohoto vinařského domu společně s dalšími klíčovými prvky této značky. Tím je zejména symbolická červená stuha, původně vytvořena za Napoleona prvního v roce 1876, jako pocta čestné legie. Od té doby stuha symbolizuje francouzský řád za zásluhy, kterým se oceňují muži a ženy, kteří vykonali pro Francii něco významného.

Šampaňské G. H. Mumm, pocházející z Remeše, se může pochlubit i další výjimečností. Značka Mumm je spojena se závody Formule 1.  Michael Schumacher, Louis Hamilton, Mike Weber a řada dalších slaví vítězství při předání cen právě lahví s červenou stuhou značky Mumm. A jak tato tradice vlastně vznikla?

G.H

„Tradice, při které jezdci sprchují z pódia diváky šampaňským, vznikla v šedesátých letech vlastně náhodou poté, když lahev, kterou chtěl vítěz na oslavu otevřít, byla moc teplá. Dva roky nato jiný pilot z radosti lahví zatřásl a postříkal všechny okolo. Od té doby se to ujalo a stalo se tak tradicí,“ prozradila Petra Fialová, brand manažerka společnosti Jan Becher a značky G. H. Mumm v České republice. K této tradici se výhradně používá velká, třílitrová láhev Cordon Rouge s nálepkou vítězného věnce. Z každého závodu je vždy jedna plná láhev i s podpisy všech vítězů uschována a posléze vydražena na charitativní aukci.  

Nový G. H. Mumm máte příležitost ochutnat již 8. listopadu od 13:00 do 19:00 hodin v rámci festivalu Grand Jour de Champagne během tradiční přehlídky Champagne Exhibition (Blanc de Blancs) ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Grand Jour de Champagne

Vše začíná v Praze ve čtvrtek 7. listopadu 2013, kdy proběhne několik exkluzivních degustací: De Venoge Blanc de Noirs v SOHO restaurant & garden (17.00 – 19.00 h), Humr, ústřice, kaviár & champagne v Chagall´s restaurant (17.00 – 19.00 h)
a Champagne Menu Tasting ve Francouzské restauraci Obecního domu
(od 20.00 h) pod vedením michelinského šéfkuchaře Michaëla Nizzera.

Pátek 8. listopadu bude pokračovat pražským champagne tažením. Kromě tradiční přehlídky Champagne Exhibition (Blanc de Blancs) ve Smetanově síni Obecního domu (13.00 – 19.00 h) se zájemcům letos unikátně představí degustace Prestige Cuvées Champagne (16.00 – 18.00 h, Smetanova síň Obecního domu).
To znamená, že na jednom místě mohou milovníci champagne ochutnat skutečné skvosty champagne domů, a to skvělou cenu. Pro typické prestige cuvée se totiž používají téměř výhradně hrozny z vinic Grand Cru, tedy nejvyšší kvality. Mnohá z těchto vín se vyrábějí tradičními způsoby, vyzrávají déle a prodávají se v exkluzivně adjustovaných lahvích zvláštních tvarů. Zde se představí takové značky, jako je Dom Perignon, Cristal, Les Echansons, Louis XV., Comtes de Champagne, Dom Ruinart, La Grande Dame, Fleur de Passion a další.

Gastronomickou chloubou pak bude Grand Jour Gourmet banket (Francouzská restaurace Obecního domu, od 20.00 hod.), o který se postará šéfkuchař francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním domě a kapitán Národního týmu kuchařů a cukrářů Jan Horký. Vybíravé jazýčky opravdových gurmetů si mohou vychutnat dokonalé snoubení špičkového champagne  např. s mušlemi svatého Jakuba s citrónovou okurkou a šafránovou pěnou, uzeným tuňákem s marinovanou červenou řepou a molekulární raviolou z pomeranče, sous vide z perličky a terinou z foie gras s champagne želé, pečeným telecím hřbetem
a krémem z muškátové dýně či s bílou čokoládou, malinovým sorbetem s dusíkem
a nugátovým krémem.

 Ve sklepích Gurmet & Gourmand pak bude osobně prezentovat TOP lahev Grand Jour de Champagne  - SALON – ředitel domu pan Didier Depond (17.00 – 19.00 h).

Sobota 9. listopadu je ve znamení snídaně s champagne a lanýži (restaurace La Truffe, Praha, 9.30 – 12.00) i přesunu festivalu do Brna. Zde se uskuteční jak Champagne Exhibition, tak Champagne Banket ve vyhlášené restauraci Borgo Agnese (20.00 h), který stylově letošní Grand Jour de Champagne zakončí.

Vstupenky na jednotlivé akce lze zakoupit přes www.champagne-grandjour.cz, případně v síti Ticketpro.

Pro aktuální informace sledujte webové stránky www.champagne-grandjour.cz nebo Facebook – komunita Grand Jour de Champagne.

Hodnocení článku:



Komentáře

Ranní rituály novodobých gladiátorů Ranní rituály novodobých gladiátorů V průběhu věků se bojovníci vždy připravovali na bitvy rozličnými rituály. Mezi samuraji meditace, ve Tróje vzdávání obětí Bohům,... Předchozí článek Jak být fit až do cíle v životě i sportu Jak být fit až do cíle v životě i sportu Léčit. Slovo, které RNDr. Josef Šmarda pokládá za základ úspěchu světového zdravotnictví, a které přesto ve slovnících těch... Další článek

Víte o něčem, co by zajímalo i další naše čtenáře? Pošlete tip redakci!